Urine onderzoek (24 uur)

De aanwezigheid van bepaalde stoffen in de urine kan iets duidelijk maken over het functioneren van de nieren, maar ook over de stofwisseling in het lichaam. Vaak is het daarvoor genoeg om alleen de ochtendurine op te vangen, maar soms is het nodig om 24 uur lang alle urine te verzamelen.
foto onderzoek

Maak een afspraak bij een SCAL locatie bij u in de buurt.

Op deze pagina

    Urine inleveren

    U kunt uw urine inleveren op alle locaties van SCAL. U dient hiervoor wel eerst een afspraak te maken. Dit kan zowel online als telefonisch. 

    Voorbereiding

    U heeft voor dit onderzoek een speciale urineverzamelbokaal nodig. U kunt deze ophalen bij onze hoofdvestiging aan de Rooseveltstraat 18 in Leiden. Als u de bokaal liever wilt ophalen bij een vestiging bij u in de buurt, dan kunt u bellen met 071 - 516 00 20. Wij zorgen dan dat daar een bokaal voor u klaarstaat. Als u wilt, kunt u een extra urinepotje meekrijgen om uw plas in op te vangen. Dit kunt u vervolgens in de verzamelbokaal overgieten. Wanneer u diarree hebt, mag u dit onderzoek niet uitvoeren. Dat geldt ook voor vrouwen tijdens hun menstruatie.

    Wanneer uw zorgverlener heeft aangegeven dat u getest moet worden op 5-HIAA, is het belangrijk dat u drie dagen voor de test geen voedingsmiddelen eet die serotonine bevatten. 5-HIAA is namelijk een afbraakproduct van het hormoon serotonine. U mag daarom geen tomaten eten (en dus ook geen tomatensap, -saus of -soep), en ook geen bananen, avocado’s, kiwi’s, ananas, noten, pruimen, aubergines, schimmelkaas en oude kaas. Bovendien mag u geen medicijnen gebruiken die het serotonine mechanisme beïnvloeden, zoals ß-sympaticomimetica (CARA), alfa-methyldopa, fenothiazines, MAO-remmers, isoniazide, probenicol, paracetamol, fenobarbital en guaiacol (hoestsiroop). Vraag uw zorgverlener om welke medicijnen het gaat in uw geval. 

    Meenemen naar uw afspraak

    Legitimatiebewijs
    Neem een paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan.
    Lees meer over deze verplichting

    Patiëntbericht of aanvraagformulier
    Indien u een aanvraagformulier van uw huisarts heeft meegekregen bent u verplicht deze mee te nemen. 

    Zorgverzekeringspas

    Urineverzamelbokaal

    Het onderzoek

    Op de verzameldag hoeft u de eerste keer dat u naar de wc gaat, nog geen urine op te vangen. De eerste ochtendurine mag u gewoon doorspoelen in het toilet. De rest van de dag vangt u steeds uw urine op en giet u die in de urineverzamelbokaal. Dat geld ook voor de eerste urine van de volgende ochtend. Het is belangrijk dat deze ochtendurine ongeveer op dezelfde tijd wordt verzameld als de eerste ochtendurine van de vorige dag (die u toen niet had opgevangen). Bewaar de verzamelbokaal  in tussentijd op een koele en donkere plaats, bijvoorbeeld naast het toilet. Wanneer u alle urine heeft verzameld, levert u de verzamelbokaal  weer in bij een van onze vestigingen. Doe dat het liefst dezelfde ochtend. Als het niet gelukt is om alle urine te verzamelen, kunt u bij ons een nieuwe bokaal ophalen om het onderzoek opnieuw te doen.

    Uitslag

    De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze klinisch chemicus en naar uw zorgverlener gestuurd. Uw zorgverlener zal de uitslag daarna met u bespreken. 

    Kosten

    Dit onderzoek valt binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico. Meer informatie over de kosten kunt u vinden in ons tarievenoverzicht.

    Voor de zorgverlener

    U kunt een urineonderzoek aanvragen via ZorgDomein of met behulp van een aanvraagformulier klinische chemie. Omdat het formulier automatisch wordt ingelezen door scanapparatuur is het belangrijk dat u het formulier duidelijk invult en de vakjes volledig inkleurt. Vergeet niet om het BSN-nummer van de patiënt te vermelden. Eventueel kunnen patiënten dat ook zelf doen.

    Uitslagen 

    U ontvangt de uitslag van het onderzoek zo mogelijk via Sleutelnet. Mocht u geen lifeline adres hebben, dan verzenden we de uitslag per post of fax. Voor de doorlooptijd van dit onderzoek kunt u onze ABC lijst raadplegen.

    Contact

    Neem contact op met ons hoofd klinisch chemicus als u:

    • een vraag heeft over de uitslag;
    • wilt overleggen met een specialist over de vervolgstappen.