Wanneer u het lastig vindt om zelf een afspraak te plannen, kunt u dit ook vragen aan de doktersassistent(e) van uw huisartsenpraktijk. Zij/hij kan dan samen met u een afspraak inplannen.
Afspraak maken
Indien uw zorgverlener een echo voor u heeft aangevraagd via ZorgDomein of u een papieren aanvraagformulier heeft meegegeven, kunt u een afspraak plannen via ons algemene telefoonnummer.
In Leiden kunt u momenteel alleen nog bij onze hoofdvestiging op de Rooseveltstraat terecht, op woensdag- en vrijdagmiddag. u kunt ook op dinsdagmiddag terecht in Lisse.
Meenemen naar uw afspraak
Legitimatiebewijs
Neem een paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan.
Lees meer over deze verplichting
Patiëntbericht of aanvraagformulier
Indien u een aanvraagformulier van uw huisarts heeft meegekregen bent u verplicht deze mee te nemen.
Zorgverzekeringspas
Voorbereiding
Buikecho of Gynaecologische echo
Als u een afspraak hebt voor een buikecho of een gynaecologische echo is het belangrijk dat u 3 uur vóór het onderzoek niets meer eet en drinkt en ook niet rookt. U mag hooguit wat water drinken. Voor deze 3 uur mag u nog wel een lichte maaltijd gebruiken. Medicijnen mag u wel gewoon innemen met een beetje water. Eén uur voor het onderzoek moet u driekwart liter (0,75) water drinken. Dit kan eventueel ook thee of koffie zijn, maar dan zonder suiker en melk. U mag daarnaast ook alleen groene of zwarte thee drinken. Daarna mag u niet meer plassen. Hierdoor heeft u een volle blaas tijdens het onderzoek, waardoor de organen beter zichtbaar zijn op de echo.
Nieren
Komt u voor een echo van de nieren, dan moet u één uur voor het onderzoek driekwart liter (0,75) water drinken. Dit kan eventueel ook thee of koffie zijn, maar dan zonder suiker en melk. U mag alleen groene en zwarte thee. Daarna mag u niet meer plassen.
Komt u voor een echo van armen, benen, hals, schildklier, schouder, aorta of scrotum, dan hoeft u verder geen maatregelen te nemen en kunt u normaal eten, drinken en plassen.
Het onderzoek
Om een echo te laten maken, neemt u plaats op de onderzoeksbank. U wordt gevraagd om het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden te ontbloten. De echografist smeert de huid in met een speciale gel die ervoor zorgt dat de geluidsgolven beter in uw lichaam kunnen doordringen. Dit kan een beetje koud aanvoelen. De echografist houdt vervolgens een soort zender, ook wel transducer genoemd, tegen uw huid aan en beweegt die heen en weer. De transducer zendt onhoorbare en onschadelijke geluidsgolven uit en vangt de weerkaatste geluidsgolven ook weer op. Op basis daarvan wordt door de apparatuur een beeld gevormd. Na afloop van het onderzoek wordt de gel weer helemaal verwijderd. Het onderzoek duurt in totaal zo’n 15 tot 20 minuten.
Uitslag
De echo’s worden eerst bekeken door onze echografist en later nog beoordeeld door onze radioloog. Wanneer de klachten acuut zijn en/of de echografist ernstige afwijkingen tegenkomt op de echo, wordt dat dezelfde middag nog telefonisch doorgegeven aan uw zorgverlener, zodat die direct maatregelen kan nemen voor een behandeling of een vervolgonderzoek. In alle overige gevallen wordt de uitslag uiterlijk 3 werkdagen na de echo naar uw zorgverlener gestuurd. Uw zorgverlener zal de uitslag daarna met u bespreken.
Bent u verhinderd
Als u bent verhinderd, verzoeken wij u om dat uiterlijk 24 uur van tevoren aan ons door te geven. Als u te laat afzegt of niet komt opdagen voor een afspraak, zijn wij genoodzaakt de kosten aan u door te berekenen.
Kosten
Als dit onderzoek door uw zorgverlener is aangevraagd, valt het binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico. Meer informatie over de kosten kunt u vinden in ons tarievenoverzicht.
Voor de zorgverlener
U kunt een echo aanvragen via ZorgDomein of met behulp van een aanvraagformulier biometrie. Het is belangrijk dat u de aanvraag nauwkeurig invult, met een overzicht van de medicatie die wordt gebruikt, de huidige klachten en reden voor de aanvraag. U ontvangt de uitslag van de echografie zo mogelijk via Teledia. Mocht u geen lifeline adres hebben, dan verzenden we de uitslag per post of fax. In geval van afwijkingen wordt u door ons gebeld zodra de uitslag binnen is, zodat u direct actie kunt ondernemen voor een vervolgonderzoek.
Contact
Neem contact op met onze echografist of radioloog als u:
- een vraag heeft over de uitslag;
- wilt overleggen met een specialist over de vervolgstappen.