Echografie overig

Bij een echo wordt een afbeelding gemaakt van uw organen of lichaamsdelen met behulp van geluidsgolven. Een echo kan afwijkingen zichtbaar maken en zo duidelijk maken wat de oorzaak is van uw klachten. Het kan bijvoorbeeld scheuren in spieren en pezen aantonen of stenen in de nieren, galblaas of alvleesklier. Tegenwoordig is het niet noodzakelijk om voor een echo naar het ziekenhuis te gaan. SCAL biedt de mogelijkheid om echo’s te laten maken bij de huisartsenpraktijken in Voorhout en Lisse. U kunt bij SCAL terecht voor allerlei soorten echo’s, zoals echo’s van de buik, armen, benen, schildklier en aorta. SCAL verzorgt echter geen zwangerschapsecho’s.
Algemene echografie

Maak een afspraak bij een SCAL locatie bij u in de buurt.

Op deze pagina

   

  Wanneer u het lastig vindt om zelf een afspraak te plannen, kunt u dit ook vragen aan de doktersassistent(e) van uw huisartsenpraktijk. Zij/hij kan dan samen met u een afspraak inplannen.

  Afspraak maken

  Indien uw zorgverlener een echo voor u heeft aangevraagd via ZorgDomein of u een papieren aanvraagformulier heeft meegegeven, kunt u een afspraak plannen via ons algemene telefoonnummer.

  In Leiden kunt u momenteel alleen nog bij onze hoofdvestiging op de Rooseveltstraat terecht, op woensdag- en vrijdagmiddag. u kunt ook op dinsdagmiddag terecht in Lisse.

  Meenemen naar uw afspraak

  Legitimatiebewijs
  Neem een paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan.
  Lees meer over deze verplichting

  Patiëntbericht of aanvraagformulier
  Indien u een aanvraagformulier van uw huisarts heeft meegekregen bent u verplicht deze mee te nemen. 

  Zorgverzekeringspas

  Voorbereiding

  Buikecho of Gynaecologische echo

  Als u een afspraak hebt voor een buikecho of een gynaecologische echo is het belangrijk dat u 3 uur vóór het onderzoek niets meer eet en drinkt en ook niet rookt. U mag hooguit wat water drinken. Voor deze 3 uur mag u nog wel een lichte maaltijd gebruiken. Medicijnen mag u wel gewoon innemen met een beetje water. Eén uur voor het onderzoek moet u driekwart liter (0,75) water drinken. Dit kan eventueel ook thee of koffie zijn, maar dan zonder suiker en melk. U mag daarnaast ook alleen groene of zwarte thee drinken. Daarna mag u niet meer plassen. Hierdoor heeft u een volle blaas tijdens het onderzoek, waardoor de organen beter zichtbaar zijn op de echo.                                               

  Nieren

  Komt u voor een echo van de nieren, dan moet u één uur voor het onderzoek driekwart liter (0,75) water drinken. Dit kan eventueel ook thee of koffie zijn, maar dan zonder suiker en melk. U mag alleen groene en zwarte thee. Daarna mag u niet meer plassen.

  Komt u voor een echo van armen, benen, hals, schildklier, schouder, aorta of scrotum, dan hoeft u verder geen maatregelen te nemen en kunt u normaal eten, drinken en plassen.

  Het onderzoek

  Om een echo te laten maken, neemt u plaats op de onderzoeksbank. U wordt gevraagd om het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden te ontbloten. De echografist smeert de huid in met een speciale gel die ervoor zorgt dat de geluidsgolven beter in uw lichaam kunnen doordringen. Dit kan een beetje koud aanvoelen. De echografist houdt vervolgens een soort zender, ook wel transducer genoemd, tegen uw huid aan en beweegt die heen en weer. De transducer zendt onhoorbare en onschadelijke geluidsgolven uit en vangt de weerkaatste geluidsgolven ook weer op. Op basis daarvan wordt door de apparatuur een beeld gevormd. Na afloop van het onderzoek wordt de gel weer helemaal verwijderd. Het onderzoek duurt in totaal zo’n 15 tot 20 minuten.

  Uitslag

  De echo’s worden eerst bekeken door onze echografist en later nog beoordeeld door onze radioloog. Wanneer de klachten acuut zijn en/of de echografist ernstige afwijkingen tegenkomt op de echo, wordt dat dezelfde middag nog telefonisch doorgegeven aan uw zorgverlener, zodat die direct maatregelen kan nemen voor een behandeling of een vervolgonderzoek. In alle overige gevallen wordt de uitslag uiterlijk 3 werkdagen na de echo naar uw zorgverlener gestuurd. Uw zorgverlener zal de uitslag daarna met u bespreken.

   

  Bent u verhinderd

  Als u bent verhinderd, verzoeken wij u om dat uiterlijk 24 uur van tevoren aan ons door te geven. Als u te laat afzegt of niet komt opdagen voor een afspraak, zijn wij genoodzaakt de kosten aan u door te berekenen.

  Kosten

  Als dit onderzoek door uw zorgverlener is aangevraagd, valt het binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico. Meer informatie over de kosten kunt u vinden in ons tarievenoverzicht.

  Voor de zorgverlener

  U kunt een echo aanvragen via ZorgDomein of met behulp van een aanvraagformulier biometrie. Het is belangrijk dat u de aanvraag nauwkeurig invult, met een overzicht van de medicatie die wordt gebruikt, de huidige klachten en reden voor de aanvraag. U ontvangt de uitslag van de echografie zo mogelijk via Teledia. Mocht u geen lifeline adres hebben, dan verzenden we de uitslag per post of fax. In geval van afwijkingen wordt u door ons gebeld zodra de uitslag binnen is, zodat u direct actie kunt ondernemen voor een vervolgonderzoek.

  Contact

  Neem contact op met onze echografist of radioloog als u:

  • een vraag heeft over de uitslag;
  • wilt overleggen met een specialist over de vervolgstappen.