Hartecho (echocardiografie)

Bij een hartecho wordt met behulp van geluidsgolven een afbeelding gemaakt van uw hart. Op de echo is te zien hoe de hartspier, de hartkleppen en de holtes van het hart zich bewegen. Ook wordt de grootte en richting van de bloedstroom van en naar het hart zichtbaar.
hartecho-scal

Maak een afspraak bij een SCAL locatie bij u in de buurt.

Op deze pagina

  Afspraak maken

  Indien uw zorgverlener een hartecho voor u heeft aangevraagd via ZorgDomein of u een papieren aanvraagformulier heeft meegegeven, kunt u een afspraak plannen via ons algemene telefoonnummer.

  Als uw zorgverlener heeft aangegeven dat u ook een inspannings-ECG (fietsergometrie) moet laten maken, in combinatie met de hartecho, dan heeft u een gecombineerde afspraak nodig voor een inspannings-ECG én een hartecho.

  Meenemen naar uw afspraak

  Legitimatiebewijs
  Neem een paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan.
  Lees meer over deze verplichting

  Patiëntbericht of aanvraagformulier
  Indien u een aanvraagformulier van uw huisarts heeft meegekregen bent u verplicht deze mee te nemen. 

  Zorgverzekeringspas

  Overzicht medicatie
  Medicatieoverzicht (een overzicht van alle medicijnen die u gebruikt, u kunt dit zelf maken of opvragen bij uw apotheek)

  Voorbereiding

  Smeer uw huid op de dag van het onderzoek niet in met bodylotion, zalf of crème. De elektroden blijven anders niet goed zitten.

  Het onderzoek

  Voorafgaand aan de hartecho wordt eerst een rust-ECG gemaakt. Hiervoor gaat u met ontbloot bovenlichaam op een onderzoeksbank liggen. Er worden 10 elektroden met plakkers op uw armen, benen en borst geplaatst. Soms kan het daarbij nodig zijn om overtollige beharing op de borstkas gedeeltelijk weg te scheren. Deze elektroden zijn via draden verbonden met het ECG-apparaat. Tijdens de meting moet u zo stil mogelijk blijven liggen op de onderzoeksbank. Het maken van een ECG duurt niet langer dan enkele minuten.

  Voor de hartecho zelf ligt u met ontbloot bovenlichaam op uw rug of linkerzij op een onderzoekstafel. Onze medewerker plakt 3 elektrodes op uw borst om uw hartritme te meten. Daarna wordt er een gel op uw borst aangebracht om het contact met de huid te verbeteren, waarna de medewerker de opnamekop van het echo-apparaat tegen de borstwand plaatst en heen en weer beweegt. Zo wordt vanuit verschillende posities een afbeelding gemaakt van uw hart. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 45 minuten.

  Uitslag

  De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze cardioloog en binnen 2 werkdagen naar uw zorgverlener gestuurd. Uw zorgverlener zal de uitslag daarna met u bespreken.

  Meer informatie

  Wilt u meer informatie over hartafwijkingen? Kijk dan op de website van de Hartstichting.

   

  Bent u verhinderd

  Als u bent verhinderd, verzoeken wij u om dat uiterlijk 24 uur van tevoren aan ons door te geven. Als u te laat afzegt of niet komt opdagen voor een afspraak, zijn wij genoodzaakt de kosten aan u door te berekenen.

  Kosten

  Dit onderzoek valt binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico. Meer informatie over de kosten kunt u vinden in ons tarievenoverzicht.

  Voor de zorgverlener

  U kunt een hartecho aanvragen via ZorgDomein of met behulp van een aanvraagformulier biometrie. Het is belangrijk dat u de aanvraag nauwkeurig invult, met een overzicht van de medicatie die wordt gebruikt, de cardiale voorgeschiedenis en de huidige klachten en reden voor de aanvraag. U ontvangt de uitslag van de hartechografie zo mogelijk via Sleutelnet. Mocht u geen lifeline adres hebben, dan verzenden we de uitslag per post of fax. In geval van ernstige afwijkingen wordt u door ons gebeld mits de uitslag binnen is. Zo kunt u direct actie ondernemen voor een vervolgonderzoek.

  Contact zorgverlener

  Neem contact op met onze cardioloog als u:

  • een vraag heeft over de uitslag;
  • wilt overleggen met een specialist over de mogelijke vervolgstappen.

  U kunt onze cardioloog bereiken via het volgende mailadres: cardio@scal.nl