Lactose tolerantie test (LTT)

Lactose is een suiker dat voorkomt in melkproducten, en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Soms kan het lichaam lactose niet goed verwerken, waardoor klachten ontstaan zoals buikkrampen, winderigheid en diarree. Dit wordt ook wel lactose intolerantie genoemd. De lactose tolerantietest is een onderzoek om dit vast te stellen. Hierbij wordt gemeten in hoeverre uw lichaam in staat is om lactose uit een lactosehoudend drankje om te zetten in bloedsuiker (glucose).
foto bloedonderzoek

Maak een afspraak bij een SCAL locatie bij u in de buurt.

Op deze pagina

  Afspraak maken

  U kunt online een afspraak inplannen of bellen naar ons algemene telefoonnummer.

  Meenemen
  Legitimatiebewijs
  Legitimatiebewijs
  Verplicht

  Neem een paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de verzekerde bent.
  Lees meer over deze verplichting

  Formulier
  Patiëntbericht of aanvraagformulier
  Niet verplicht

  Neem deze mee indien u deze heeft gekregen van uw arts.

  Verzekeringsbewijs
  Zorgverzekeringspas
  Niet verplicht

  Als u uw zorgverzekeringspas meeneemt, kunnen wij rechtstreeks de kosten declareren bij uw zorgverzekeraar.

  Meenemen naar uw afspraak

  Legitimatiebewijs
  Neem een paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan. Lees meer over deze verplichting

  Patiëntbericht of aanvraagformulier
  Indien u een aanvraagformulier van uw huisarts heeft meegekregen bent u verplicht deze mee te nemen. 

  Zorgverzekeringspas

  Eten en drinken
  Iets te eten of te drinken voor als het onderzoek is afgelopen

  Leesmateriaal
  Leesmateriaal of iets anders om u (rustig) mee bezig te houden tijdens de wachttijd van het onderzoek

  Voorbereiding

  Voor dit onderzoek dient u nuchter te zijn. Dat betekent dat u op de avond voor het onderzoek vanaf 12 uur ’s avonds tot het moment van de eerste bloedafname de volgende ochtend niet mag eten. Wel mag u water, thee of koffie drinken, mits dit zonder suiker, zoetje of melk is. Ook mag u niet roken of kauwgom gebruiken. U kunt uw medicijnen gewoon blijven gebruiken. Indien u ziek of zwaar verkouden bent kan het onderzoek helaas niet doorgaan. Belt u dan zo snel mogelijk voor een nieuwe afspraak.

  Het onderzoek

  Op de afgesproken tijd en locatie neemt onze medewerker bloed van u af door middel van een vingerprik. Na deze eerste prik krijgt u een lactosehoudend drankje dat u helemaal opdrinkt. Na 30 minuten, een uur en anderhalf uur wordt er opnieuw bloed bij u afgenomen. Tijdens de test mag u niet eten, drinken of roken. Het is bovendien belangrijk dat u zo rustig mogelijk blijft zitten. Na de laatste vingerprik mag u weer normaal eten. U kunt dan het eten opeten dat u eventueel zelf heeft meegenomen. Wilt u het aan onze medewerker doorgeven als u tijdens de test moet overgeven of last heeft van buikkramp of diarree?

  Uitslag

  De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze klinisch chemicus en nog dezelfde dag naar uw zorgverlener gestuurd. Uw zorgverlener zal de uitslag daarna met u bespreken.

  Meer informatie

  Wilt u meer informatie over lactose intolerantie? Kijk dan op de website van de Maag Lever Darm Stichting.

  Kosten

  Als dit onderzoek door uw zorgverlener is aangevraagd, valt het binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico. Meer informatie over de kosten kunt u vinden in ons tarievenoverzicht.

  Voor de zorgverlener

  U kunt een lactose tolerantietest aanvragen via ZorgDomein of met behulp van een aanvraagformulier klinische chemie. U ontvangt de uitslag van de lactose tolerantietest zo mogelijk via Sleutelnet. Verzenden via post of fax kan eventueel ook. Voor de referentiewaarden en de doorlooptijd van dit onderzoek kunt u onze ABC lijst raadplegen.

  Contact

  Neem contact op met onze klinisch chemicus, arts-microbioloog of apotheker als u:

  • een vraag heeft over de uitslag;
  • wilt overleggen met een specialist over de vervolgstappen.