Ontlasting onderzoek (feces)

Soms is het nodig om uw ontlasting (feces) te laten onderzoeken. Microbiologisch onderzoek kan duidelijk maken of er misschien ziekmakende bacteriën, virussen of parasieten in uw darmen aanwezig zijn. De aanwezigheid van zogenaamd occult bloed in de ontlasting kan een aanwijzing zijn voor een darmpoliep of darmtumor. De hoeveelheid calprotectine in uw ontlasting kan duidelijk maken of er sprake is van een chronische darmontsteking zoals de ziekte van Crohn of het prikkelbare darmsyndroom.
foto onderzoek

Maak een afspraak bij een SCAL locatie bij u in de buurt.

Op deze pagina

  Meer informatie

  Wilt u meer informatie over de achterliggende darmaandoeningen? Kijk dan op de website van de Maag Lever Darm Stichting.

  Ontlasting afname

  Wat u precies moet doen, is afhankelijk van het onderzoek dat is aangevraagd door uw zorgverlener.

  Calprotectine

  U moet ontlasting verzamelen voor een calprotectine test. Hiervoor heeft u van uw zorgverlener een potje gekregen, dat u moet vullen met een klein beetje ontlasting.

  • Vang wat ontlasting op met behulp van een stuk WC papier.
  • Vul vervolgens het potje dat u hebt gekregen van uw zorgverlener met een klein beetje ontlasting.
  • Breng dit potje daarna (zo snel mogelijk) naar een vestiging van SCAL.

  Occult bloed onderzoek

  U moet ontlasting verzamelen voor een occult bloed onderzoek. Hiervoor heeft u van uw zorgverlener een potje gekregen met een spateltje.

  • Vang wat ontlasting op met behulp van een stuk WC papier.
  • Neem met het spateltje drie of vier kleine schepjes uit de ontlasting. Omdat occult bloed niet overal evenveel voorkomt, is het belangrijk dat u de schepjes op verschillende plaatsen neemt, het liefst ook wat dieper in de ontlasting.
  • Vul het potje hooguit voor één derde.
  • Breng dit potje daarna (zo snel mogelijk) naar een vestiging van SCAL

  Bacteriën en Virussen

  U moet ontlasting verzamelen voor onderzoek op bacteriën en virussen (en parasieten). Hiervoor heeft u van uw zorgverlener een envelop gekregen met 1 potje. Voor vragen kunt u onze instructies raadplegen.

  • U kunt de ontlasting het beste opvangen met het Fe-Col papiertje dat u vindt in de envelop. Bij dit Fe-Col papiertje vindt u een instructie waarop staat uitgelegd hoe u dit moet doen.
  • Als u 1 buisje heeft gekregen, vult u dit buisje tot ongeveer de helft met ontlasting. Zorg dat het buisje niet te vol worden!
  • Als het potje is gevuld doet u deze in het plastic zakje dat u vindt in de envelop. Voeg daar ook het witte papiertje aan toe dat in de envelop zit. Dit papiertje is nodig om vocht op te zuigen, als het potje onderweg lekt. Plak het plastic zakje daarna goed dicht met de plakstrip. Doe het zakje met het aanvraagformulier in de envelop en sluit die goed af.
  • Lever de envelop bij voorkeur in bij een vestiging van SCAL. Lukt dat niet, dan kunt u de envelop ook inleveren bij uw zorgverlener of met de post versturen. 

  Uitslag

  De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze klinisch chemicus of arts-microbioloog en binnen enkele dagen naar uw zorgverlener gestuurd. Uw zorgverlener zal de uitslag daarna met u bespreken. De exacte doorlooptijd is afhankelijk van het type onderzoek.

  Meenemen
  Legitimatiebewijs
  Legitimatiebewijs
  Verplicht

  Neem een paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de verzekerde bent.
  Lees meer over deze verplichting

  Formulier
  Patiëntbericht of aanvraagformulier
  Niet verplicht

  Neem deze mee indien u deze heeft gekregen van uw arts.

  Verzekeringsbewijs
  Zorgverzekeringspas
  Niet verplicht

  Als u uw zorgverzekeringspas meeneemt, kunnen wij rechtstreeks de kosten declareren bij uw zorgverzekeraar.

  Potje met ontlasting

   

  Kosten

  Dit onderzoek valt binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico. Meer informatie over de kosten kunt u vinden in ons tarievenoverzicht.

  Voor de zorgverlener

  U kunt een ontlastingsonderzoek aanvragen via ZorgDomein of met behulp van een aanvraagformulier klinische chemie of infectie-diagnostiek . Omdat het formulier automatisch wordt ingelezen door scanapparatuur is het belangrijk dat u het formulier duidelijk invult en de vakjes volledig inkleurt. Vergeet niet om het BSN-nummer van de patiënt te vermelden. Eventueel kunnen patiënten dat ook zelf doen. Houdt u er rekening mee dat als u zowel klinisch chemisch als microbiologisch onderzoek aanvraagt, u twee verschillende formulieren en ook twee verschillende potjes aan uw patiënt moet meegeven.

   Materialen microbiologisch onderzoek 

   Het microbiologisch onderzoek wordt uitgevoerd door het Medisch Microbiologisch Laboratorium in Leiden in opdracht van SCAL. Voor meer informatie, aanvraagprocedures en afname-instructies voor het microbiologisch onderzoek kunt u uw accountmanager raadplegen. Materialen voor microbiologisch onderzoek krijgt u automatisch toegestuurd als u een envelop instuurt. Extra enveloppen, losse potjes en formulieren kunt u bestellen door deze te bestellen via onze bestelpagina

   Uitslagen 

   U ontvangt de uitslag van het onderzoek zo mogelijk via Sleutelnet. Mocht u geen lifeline adres hebben, dan verzenden we de uitslag per post of fax. Voor de referentiewaarden en doorlooptijden van deze onderzoeken kunt u onze ABC lijst raadplegen.

   Bij het microbiologisch onderzoek wordt feces vijf tot zeven dagen bewaard voor een eventuele nabepaling. Belt u wel altijd met onze arts-microbioloog om te overleggen wanneer u een nabepaling wilt laten doen. 

   Contact

   Neem contact op met ons hoofd klinisch chemicus of arts-microbioloog als u:

   • een vraag heeft over de uitslag;
   • wilt overleggen met een specialist over de vervolgstappen.