Rijbewijskeuring 75+

Wanneer u 75 jaar of ouder bent en u wilt uw rijbewijs verlengen, dan moet u eerst aantonen dat u geestelijk en lichamelijk gezond genoeg bent om te kunnen autorijden. Hiervoor is een medische keuring nodig. SCAL Medische Diagnostiek verzorgt deze keuring volgens de eisen van het CBR.
foto rijbewijskeuring

Maak een afspraak bij een SCAL locatie bij u in de buurt.

Op deze pagina

  Tip:

  We raden u aan om de procedure voor de rijbewijskeuring al te starten zes maanden voordat uw rijbewijs verloopt. Het kan namelijk zijn dat er nog aanvullende keuringen nodig blijken te zijn, waardoor de procedure wel kan uitlopen tot 6 maanden. Ook zijn er mogelijk wachttijden bij het CBR voor het goedkeuren van uw aanvraag. Houd hier dus rekening mee!

  De keuring bestaat uit de volgende stappen:

  1. U vult uw eigen gezondheidsverklaring in en ondertekent die.

  Deze verklaring kunt u bij SCAL kopen voor € 100,00. Dit bedrag is inclusief de keuring. Na het invullen van de verklaring, volgt de keuring.  Een andere mogelijkheid is, dat u het formulier op de website van het CBR koopt voor €46,- en invult. U dient hiervoor ingelogd te zijn met uw DigiD. In dat geval ondertekent u de verklaring en verzendt die naar het CBR via de site: CBR. Na ongeveer een week ontvangt u een brief van het CBR met aanwijzingen voor de keuring. U kunt de keuring dan door SCAL laten doen voor € 45,00.

  2. Afspraak bij SCAL.

  U maakt een afspraak bij de afsprakenbalie of via telefoonnummer 071-516 00 20. Als u de gezondheidsverklaring bij SCAL heeft gekocht, dan kunt u meteen (bij de eerstvolgende afspraakmogelijkheid) gekeurd worden. Heeft u de verklaring via internet bij het CBR ingevuld dan kunt u pas een afspraak maken als u bericht van het CBR heeft ontvangen. Deze ontvangt u doorgaans na een week na het invullen van het CBR.

  3. De keuring.

  De keuring vindt op afspraak plaats. Na de keuring stuurt SCAL het keuringsformulier naar het CBR.

  Tip:

  Houdt u er rekening mee dat u voor de keuring ook urine dient in te leveren. Deze urine moet zo vers mogelijk zijn. Het is mogelijk om deze urine bij SCAL af te nemen. Bij de receptie van SCAL liggen er speciale urine potjes, waar u gratis gebruik van mag maken. Vraag hier naar wanneer u zich meldt bij de receptie. 

  4. U ontvangt bericht van het CBR.

  Dit duurt ongeveer vier weken.

  Meenemen naar de afspraak

  Uw rijbewijs

  Uw rijbewijs is tevens een geldig legitimatiebewijs.

  Potje verse urine

  Net voor de keuring moet u een beetje urine verzamelen in een schoon potje. U kunt hiervoor bij SCAL gratis een speciaal potje ophalen, maar u mag hiervoor ook een eigen (goed afgewassen) potje gebruiken.

  Keuringsverslag 

  En eventuele andere formulieren die u heeft gekregen van het CBR

  Medicatieoverzicht

  Een overzicht van alle medicijnen die u gebruikt, u kunt dit zelf maken of opvragen bij uw apotheek.

  Bril of contactlenzen

  Indien van toepassing.

  Het onderzoek 

  Tijdens de keuring wordt de gezondheidsverklaring met u doorgesproken en beoordeelt de arts uw algemene lichamelijke en geestelijke conditie. Uw urine wordt onderzocht op glucose (suiker). De arts meet uw bloeddruk en gezichtsvermogen (met en zonder bril) en doet een globaal lichamelijk onderzoek. De keuring duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. De arts vult alle formulieren in en stuurt die na afloop op naar het CBR. Eventueel kunt u de formulieren ook zelf opsturen.  

   

  Bent u verhinderd

  Als u bent verhinderd, verzoeken wij u om dat uiterlijk 24 uur van tevoren aan ons door te geven. Als u te laat afzegt of niet komt opdagen voor een afspraak, zijn wij genoodzaakt de kosten aan u door te berekenen.

  Kosten 

  Als u de keuring door SCAL laat verrichten, kunt u de gezondheidsverklaring vooraf bij ons kopen voor € 100,00. Dit bedrag is inclusief de keuring. De rijbewijskeuring kost € 45,00 (tarief per 1 januari 2024). Leden van een ouderenbond krijgen € 2,50 korting. U kunt deze kosten bij uw bezoek pinnen of een eenmalige machtiging invullen. De kosten van de rijbewijskeuring vallen buiten het basispakket van de zorgverzekering. Als u een aanvullende verzekering heeft afgesloten, kunt u in de voorwaarden nakijken of u recht hebt op een vergoeding voor de rijbewijskeuring of gezondheidskeuring.

  Uitslag

  U ontvangt de uitslag van de medische keuring persoonlijk van het CBR. Dit duurt in principe 4 weken. In drukke periodes heeft het CBR hier soms wat meer tijd voor nodig. Als u de gezondheidsverklaring digitaal heeft ingediend, krijgt u de uitslag via Mijn CBR. Heeft u een papieren versie opgestuurd, dan krijgt u de uitslag per post.

  Soms vraagt het CBR nog om aanvullende informatie. In de brief staat dan duidelijk waar het precies om gaat. Het kan zijn dat er om extra informatie wordt gevraagd van de keuringsarts van SCAL Medische Diagnostiek. Belt u in dat geval even met onze afsprakenlijn (071-5160020) om hierover te overleggen en zo nodig een afspraak te maken. Het kan ook zijn dat u een aanvullende keuring moet ondergaan door een medisch specialist. In dat geval krijgt u hiervoor van het CBR een verwijsbrief met alle informatie die u nodig heeft. Soms vraagt het CBR u ook om een rijtest te doen.