Urine onderzoek

Urineonderzoek kan duidelijk maken of er sprake is van geslachtsziekten (soa’s), urineweginfecties, nierziekten, urinewegproblemen of stofwisselingsziekten. Wat u hiervoor precies moet doen, is afhankelijk van het type onderzoek dat door uw zorgverlener is aangevraagd. Het kan zijn dat uw zorgverlener verschillende onderzoeken heeft aangevraagd, waarvoor u op verschillende manieren urine moet inleveren.
foto onderzoek

Maak een afspraak bij een SCAL locatie bij u in de buurt.

Op deze pagina

  Urine inleveren

  U kunt uw urine inleveren op alle locaties van SCAL.

  Afname urine

  Wat u precies moet doen, is afhankelijk van het onderzoek dat is aangevraagd door uw zorgverlener.

  Klinisch chemisch onderzoek

  Potje

  U heeft van uw zorgverlener een potje meegekregen. U vangt in het potje uw urine op, bij voorkeur ochtendurine. Lukt dat niet, verzamel dan urine nadat u minimaal 3 uur niet hebt geplast. Vul het potje tot ongeveer halverwege. Probeer eerst een beetje urine in het toilet te plassen voordat u urine opvangt in het potje. Lever het potje dezelfde dag, het liefst zo snel mogelijk, in bij een vestiging van SCAL. Het kan zijn dat u met uw zorgverlener heeft afgesproken dat deze het urineonderzoek verder voor u afhandelt. In dat geval levert u het potje met urine in bij uw zorgverlener.

  Buisje

  U heeft van uw zorgverlener een potje en buisjes meegekregen. U vangt in het potje uw urine op, bij voorkeur ochtendurine. Lukt dat niet, verzamel dan urine nadat u minimaal 3 uur niet hebt geplast. Probeer eerst een beetje urine in het toilet te plassen voordat u urine opvangt in het potje. Vul het potje tot ongeveer halverwege. Vervolgens volgt u nauwkeurig de bijgeleverde instructie voor het uitvullen en inleveren van de buisjes. U kunt de instructie hier digitaal inzien.

  Medisch microbiologisch onderzoek

  U heeft van uw zorgverlener een potje, buisje en verzendenvelop meegekregen. U vangt in het potje uw urine op, bij voorkeur ochtendurine. Lukt dat niet, verzamel dan urine nadat u minimaal 3 uur niet heeft geplast. Probeer eerst een beetje urine in het toilet te plassen voordat u urine opvangt in het potje. Vul het potje tot ongeveer halverwege. Het is belangrijk dat u van tevoren goed uw handen en geslachtsdelen wast en de zeepresten goed wegspoelt. Vervolgens volgt u nauwkeurig de bijgeleverde instructie voor het verzamelen van de urine in het bijgevoegde sponsje. In de instructies kunt u ook lezen hoe het materiaal kunt inleveren of versturen met de bijgeleverde verzendenvelop. U kunt de instructie hier digitaal inzien.

  Soa onderzoek

  U heeft van uw zorgverlener een potje, buisje en verzendenvelop meegekregen. U vangt in het potje uw urine op, bij voorkeur ochtendurine. Lukt dat niet, verzamel dan urine nadat u minimaal 3 uur niet hebt geplast. Het is belangrijk dat u de eerste urine opvangt die u uitplast. Vul het potje tot ongeveer halverwege. Het is belangrijk dat u van tevoren goed uw handen en geslachtsdelen wast en de zeepresten goed wegspoelt. Vervolgens volgt u nauwkeurig de bijgeleverde instructie voor het uitvullen van de buisjes. In de instructies kunt u ook lezen hoe u de buisjes kunt inleveren of versturen met de bijgeleverde verzendenvelop. Voor het soa onderzoek maken wij onderscheid tussen een afname bij een man en bij een vrouw. Instructies voor een afname bij een man vindt u hier, instructies voor de afname bij een vrouw vind u hier

  Uitslag

  De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze klinisch chemicus of arts-microbioloog en binnen enkele dagen naar uw zorgverlener gestuurd. Uw zorgverlener zal de uitslag daarna met u bespreken. De exacte doorlooptijd is afhankelijk van het type onderzoek.

  Meenemen naar uw afspraak

  Legitimatiebewijs
  Neem een paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan. Lees meer over deze verplichting

  Patiëntbericht of aanvraagformulier
  Indien u een aanvraagformulier van uw huisarts heeft meegekregen bent u verplicht deze mee te nemen. 

  Zorgverzekeringspas

  Potje en/of buisjes urine
  Het gevulde potje en/of de buisjes met urine. Als u er een verzendenvelop bij heeft gekregen, dan doet u de buisjes alvast in deze envelop volgens de bijgeleverde instructies. Mocht het vullen van de buisjes niet lukken, neem dan het gevulde potje en buisjes mee naar een van de SCAL locaties. Een medewerker van SCAL zal de buisjes dan voor u vullen.

  Kosten

  Dit onderzoek valt binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico. Meer informatie over de kosten kunt u vinden in ons tarievenoverzicht.

  Voor de zorgverlener

  U kunt een urineonderzoek aanvragen via ZorgDomein of met behulp van een aanvraagformulier klinische chemie, infectie-diagnostiek of zwangerschapspakket. Omdat het formulier automatisch wordt ingelezen door scanapparatuur is het belangrijk dat u het formulier duidelijk invult en de vakjes volledig inkleurt. Vergeet niet om het BSN-nummer van de patiënt te vermelden. Eventueel kunnen patiënten dat ook zelf doen. Houdt u er rekening mee dat als u zowel klinisch chemisch als microbiologisch onderzoek aanvraagt, u twee verschillende formulieren en ook twee verschillende potjes aan uw patiënt moet meegeven. Bij twijfel over welke urinebuizen u nodig heeft voor een bepaling uit urine, kunt u onze urinekeuzeboom raadplegen.

   Materialen 

   Materialen voor microbiologisch onderzoek krijgt u automatisch toegestuurd als u een envelop instuurt. Extra enveloppen, losse potjes en buisjes en formulieren kunt u bestellen door deze te bestellen via ons aanvraagformulier.

   Uitslagen 

   U ontvangt de uitslag van het onderzoek zo mogelijk via Sleutelnet. Mocht u geen lifeline adres hebben, dan verzenden we de uitslag per post of fax. Voor de doorlooptijden van deze onderzoeken kunt u onze ABC lijst raadplegen.

   Bij een positieve uitslag van de urinekweek wordt automatisch ook gecheckt op antibioticaresistentie. Bij het microbiologisch onderzoek wordt urine vijf tot zeven dagen bewaard voor een eventuele nabepaling.

   Contact

   Neem contact op met ons hoofd klinisch chemicus of arts-microbioloog als u:

   • een vraag heeft over de uitslag;
   • wilt overleggen met een specialist over de vervolgstappen;
   • een onderzoek wilt aanvragen dat niet in de lijst staat;
   • een nabepaling wilt laten doen;