Tijdelijke sluiting afnamelocaties Alrijne

Onze afnamelocaties in Alrijne zijn tijdelijk gesloten voor afspraken. Lees het nieuwsbericht op onze pagina voor meer informatie. 

 

Historie

Van Artsenlaboratorium tot SCAL Medische Diagnostiek

SCAL Medische Diagnostiek is een van de oudste zelfstandige laboratoria in Nederland. Al op 4 februari 1957 werd Stichting Artsen Centrum Leiden (SACL) opgericht door een aantal huisartsen en toenmalige ziekenfondsen. De stichting is in de loop der jaren meermalen van naam veranderd. Al vrij in het begin veranderde de naam in Centraal Artsenlaboratorium Leiden (CAL). Later werd dit de Stichting Centraal Artsenlaboratorium Leiden en omstreken, oftewel SCAL e.o. Na nog een aantal varianten veranderde dit in SCAL Medisch Diagnostisch Centrum en uiteindelijk in de huidige naam SCAL Medische Diagnostiek.

Doorgaande groei

Stichting Artsen Centrum Leiden ging in 1957 van start in één gehuurde kamer op de hoek van het Rapenburg en de Houtstraat in Leiden. In 1961 kwam daar de eerste dependance bij. Deze was gevestigd in een kruisgebouw in Voorschoten, toen een aantal huisartsen uit Voorschoten besloot toe te treden. In 1971 was de organisatie zo hard gegroeid, dat het noodzakelijk was om te verhuizen naar een groter pand. De stichting verhuisde naar een stijlvolle villa met drie verdiepingen aan de Zoeterwoudsesingel 56 in Leiden. De groei zette door en ook dit pand werd te klein, ondanks een ingrijpende verbouwing in 1982. Vandaar dat SCAL in 1999 verhuisde naar een monumentaal pand aan de Doezastraat 2a. De groei van SCAL ging in de jaren daarna zelfs nog sneller. Waren er in 1999 nog 29 personeelsleden, eind 2005 waren dat er al 77. Vandaar dat de organisatie zich uitbreidde naar het naastgelegen koetshuis, en later ook nog naar het tegenovergelegen pand aan de Doezastraat 1. Uiteindelijk werd dat toch te krap en verhuisde SCAL naar het pand aan de Rooseveltstraat 65. In 2018 beschikt SCAL naast deze hoofdvestiging over 25 locaties waar men terecht kan voor bloedprikken en diverse andere onderzoeken, en heeft in totaal ongeveer 110 medewerkers. Vanwege een wijziging in het bestemmingsplan van de gemeente moest SCAL verhuizen. Het huidige pand zit op Rooseveltstraat 18.

Buitendienst

Al sinds de vroege jaren heeft SCAL zich ervoor ingezet om patiënten die slecht ter been zijn zo nodig thuis te bezoeken. Al in 1959 werd een beperkte buitendienst ingesteld voor het prikken van patiënten thuis, waarbij het vervoer plaatsvond per bromfiets. In 1965 werd die vervangen door een eerste auto. In 2007 was dat uitgegroeid tot een wagenpark van zo’n 15 auto’s. Tegenwoordig kunnen artsen voor patiënten niet alleen een huisbezoek aanvragen voor bloedafname, maar ook voor het maken van een fundusfoto of een rust-ECG.

Uitgebreid pakket

Door de jaren heen heeft SCAL zich ontwikkeld tot een betrouwbare partner voor de eerstelijnszorg, waarbij het pakket aan bepalingen steeds verder is uitgebreid.  In 1973 werd gestart met het doen van biometrisch onderzoek, wat in eerste instantie ging om het maken van ECG’s. Door de jaren heen zijn daar steeds meer biometrische onderzoeken bijgekomen. Ook het aantal mogelijkheden voor klinisch chemisch en microbiologisch onderzoek is uitgebreid. Daarnaast kan men tegenwoordig bij SCAL terecht voor bijvoorbeeld pathologisch onderzoek en rijbewijskeuringen.