Onderzoek PTSS-patiënten

Onderzoek PTSS-patiënten

ARQ Centrum'45 heeft een onderzoek opgezet naar de effectiviteit van MDMA als onderdeel van psychotherapie bij patiënten met de aandoening PTSS. Dit onderzoek is recent goedgekeurd door de medisch-ethische commissie van het LUMC. PTSS is een stressstoornis die voornamelijk voorkomt bij patiënten die in het verleden in contact zijn geweest met situaties die trauma’s op kunnen wekken. Deze stoornis treft dan ook veel oorlogsveteranen, politieagenten, brandweerleden en treinmachinisten.

MDMA staat momenteel vooral bekend als een partydrug, dat dit middel echter ook als geneesmiddel kan dienen bij de behandeling van PTSS is nieuwe informatie. Uit eerder onderzoek in de Verenigde Staten is al gebleken dat MDMA-geassisteerde psychotherapie een positieve invloed kan hebben op de behandeling van PTSS-patiënten, met zelfs een kans op volledig herstel. Dat maakt dat deze nieuwe vorm van therapie een verschil kan maken voor de duizenden patiënten binnen Nederland die niet voldoende baat hebben bij het huidige behandelaanbod. SCAL is er trots op een bijdrage te kunnen leveren aan dit onderzoek. Patiënten die mee doen aan dit onderzoek komen bij ons voor de bloedafname, het maken en beoordelen van ECG’s en een echo.

Meer informatie over het ARQ Centrum’45 en het onderzoek dat zij doen kunt u terug vinden op hun website. Als u meer informatie wilt over PTSS en het onderzoek dan kunt u het artikel van ‘Het Parool’ raadplegen.