Bloeddrukmeting 24 uur

De bloeddruk kan gedurende de dag behoorlijk schommelen, bijvoorbeeld onder invloed van emoties en stress. Door spanning kan de bloeddruk bij de huisarts soms hoger zijn dan thuis. Vandaar dat het soms nodig is om de bloeddruk gedurende 24 uur te meten met een automatische bloeddrukmeter. Deze bloeddrukmeter meet overdag elk half uur de bloeddruk en ’s nachts elk uur.
vrouw-wordt-gehaald-uit-wachtkamer

Maak een afspraak bij een SCAL locatie bij u in de buurt.

Op deze pagina

   

  Wanneer u het lastig vindt om zelf een afspraak te plannen, kunt u dit ook vragen aan de doktersassistent(e) van uw huisartsenpraktijk. Zij/hij kan dan samen met u een afspraak inplannen.

  Afspraak maken

  Indien uw zorgverlener een 24 uurs bloeddrukmeting voor u heeft aangevraagd via ZorgDomein of u een papieren aanvraagformulier heeft meegegeven, kunt u een afspraak plannen via ons algemene telefoonnummer

  Wanneer u niet in staat bent om naar één van onze vestigingen te komen, kan uw zorgverlener een huisbezoek voor u aanvragen. We komen dan bij u thuis de 24-uurs bloeddrukmeter aansluiten.

  Meenemen naar uw afspraak

  Legitimatiebewijs
  Neem een paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan.
  Lees meer over deze verplichting

  Patiëntbericht of aanvraagformulier
  Indien u een aanvraagformulier van uw huisarts heeft meegekregen bent u verplicht deze mee te nemen. 

  Zorgverzekeringspas

  Overzicht medicijnen
  Medicatieoverzicht (een overzicht van alle medicijnen die u gebruikt, u kunt dit zelf maken of opvragen bij uw apotheek)

  Voorbereiding

  Draag bovenkleding met ruim vallende mouwen die u makkelijk aan en uit kan trekken. Het is handig om een riem te dragen om de bloeddrukmeter aan te bevestigen.

  Het onderzoek

  U ontvangt van onze medewerker een bloeddrukmeter. De meter bestaat uit een band om de arm en een meetapparaat. De medewerker zal de bloeddrukmeter bij u aansluiten. Na het aansluiten doet de medewerker een eerste meting en legt uit hoe alles werkt. Dat duurt ongeveer 20 minuten.

  Het meetapparaat draagt u aan een riem om uw middel. ’s Nachts kunt u het apparaat van de riem afhalen en naast u neerleggen. Het meetapparaat is via een slang verbonden met de band om uw bovenarm. Om de zoveel tijd (overdag elk half uur, ’s nachts elk uur) piept de bloeddrukmeter, waarna de bloeddrukband automatisch wordt opgeblazen om de bloeddruk te registeren. De bloeddrukband loopt daarna vanzelf weer leeg. Het is belangrijk om tijdens de metingen ontspannen te blijven en uw arm stil te houden. U ontvangt bij de bloeddrukmeter een dagboekje, waarin u uw activiteiten en emoties opschrijft.

  Als de bloeddrukmeter is aangebracht, kunt u weer naar huis of naar uw werk. U kunt uw normale werkzaamheden en activiteiten blijven doen. Wanneer de meting start stopt u even met uw activiteit en houdt u uw arm stil. Houd er wel rekening mee dat de band en het meetapparaat niet nat mogen worden. U kunt dus niet douchen, baden of zwemmen. Wassen met een washandje is wel toegestaan. Wij adviseren om niet te gaan autorijden. Na 24 uur komt u weer terug bij SCAL voor een afsluitende meting. Hier zal onze medewerker de bloeddrukmeter weer loskoppelen. 

  Uitslag

  De resultaten van het onderzoek worden door onze arts beoordeeld en binnen twee werkdagen naar uw zorgverlener gestuurd. Uw zorgverlener zal de uitslag daarna met u bespreken.

   

  Meer informatie

  Wilt u meer informatie over hartafwijkingen? Kijk dan hier.

   

  Bent u verhinderd

  Als u bent verhinderd, verzoeken wij u om dat uiterlijk 24 uur van tevoren aan ons door te geven. Als u te laat afzegt of niet komt opdagen voor een afspraak, zijn wij genoodzaakt de kosten aan u door te berekenen.

  Kosten

  Dit onderzoek valt binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico. Meer informatie over de kosten kunt u vinden in ons tarievenoverzicht.

  Voor de zorgverlener

  U kunt een 24-uurs bloeddrukmeting aanvragen via ZorgDomein of met behulp van een aanvraagformulier biometrie of chronische ziekten. Het is belangrijk dat u de aanvraag nauwkeurig invult. Gebruik hierbij een overzicht van de medicatie die wordt gebruikt, de huidige klachten en reden voor de aanvraag.

  U ontvangt de uitslag van de 24-uurs bloeddrukmeting zo mogelijk via Sleutelnet. Mocht u geen lifeline adres hebben, dan verzenden we de uitslag per post of fax. In het geval van ernstige afwijkingen wordt u door ons gebeld mits de uitslag binnen is. Hierdoor kunt u direct actie ondernemen voor een vervolgonderzoek.

  Contact Zorgverlener

  Neem contact op met onze cardioloog als u:

  • een vraag heeft over de uitslag;
  • wilt overleggen met een specialist over de mogelijke vervolgstappen.

  U kunt onze cardioloog bereiken via het volgende mailadres: cardio@scal.nl