NIPT + 12 weken screening

Tijdens uw zwangerschap kunt u verschillende bloedonderzoeken uitvoeren. Denk aan de 12 weken screening en de NIPT. Deze bloedonderzoeken zeggen iets over uw gezondheid en die van uw baby. Het is daarom belangrijk dat u bloed laat prikken. Uw verloskundige of gynaecoloog vertellen u meer over de inhoud van deze onderzoeken.

U kunt bij ons zowel de NIPT als de 12 weken screening af laten nemen. Wij hebben in totaal 28 locaties in de omgeving van Amsterdam, Den Haag en Leiden, waar u op afspraak terecht kunt.
man-vrouw-zijn-zwanger-met-echofoto

Maak een afspraak bij een SCAL locatie bij u in de buurt.

Op deze pagina

  Maak online een afspraak

  Wij werken voor de NIPT alleen op afspraak. Klik hier om een afspraak in te plannen en kijk hier voor de openingstijden van een vestiging bij u in de buurt.

  Aan het begin van uw zwangerschap heeft de verloskundige aangegeven dat u een bloedonderzoek (ook wel een 12 weken screening genoemd) kan laten uitvoeren. Dit bloedonderzoek toont onder meer aan welke bloedgroep u heeft en/of u stoffen in uw bloed heeft waar uw baby ziek van kan worden. Bij voorkeur wordt dit onderzoek voor de 13e week zwangerschap afgenomen. Dit onderzoek kunt u in combinatie met de NIPT bij ons af laten nemen. Let op: u kunt pas de NIPT af laten nemen als u minimaal 10 weken zwanger bent.

  Meenemen naar uw afspraak

  Legitimatiebewijs
  Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent waar de aanvraag voor is gedaan. 
   Lees meer over deze verplichting

  Patiëntbericht of aanvraagformulier (ontvangen van uw verloskundige)
   

  Zorgverzekeringspas
   

  Voorbereiding

  Uw verloskundige kan u meer informatie geven over de NIPT, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken om wel of niet deel te nemen. Voor de NIPT hoeft u niet nuchter te zijn.

  Heeft u een combinatie afspraak ingepland voor het bloedonderzoek en de NIPT?
  Voor deze afspraak hoeft u ook niet nuchter te zijn.

  Het is mogelijk om op alle onze locaties de 12 weken screening (bloedonderzoek) af te laten nemen. Wij nemen niet op alle locaties de NIPT af. In het afsprakensysteem kunt u zien waar u deze bloedonderzoeken af kan laten nemen.

  Het onderzoek

  Voor de NIPT nemen wij bloed af. In het bloed zit ook een klein beetje DNA van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van uw kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.

  Wij prikken, bij voorkeur, in uw elleboogholte. Wij zullen, voordat wij u gaan prikken, vaak eerst een elastische band om uw bovenarm plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de aders beter zichtbaar worden. De bloedafnamemedewerker prikt vervolgens in de ader en neemt bloed af. Als er genoeg bloed is afgenomen wordt de naald uit uw arm gehaald. 

  Uitslag

  De uitslag ontvangt u binnen 10 kalenderdagen van uw verloskundige.

  Verloopt bij u de bloedafname moeizaam of ziet u er tegenop?

  Geef dit aan als u een telefonische afspraak maakt bij onze medewerker. U kunt ons bereiken op het algemene telefoonnummer. Wij zullen de tijd voor uw nemen. 

   

   

  Kosten

  Vanaf 1 april 2023 wordt de NIPT volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Het bloedonderzoek, dat u aan het begin van uw zwangerschap moet laten afnemen, wordt ook volledig vergoed. Er zijn voor u dus geen kosten aan deze onderzoeken verbonden.