Huisarts aan het woord

Huisarts-aan-het-woord

Op Wereld Huisartsendag, op zondag 19 mei, vieren we de cruciale rol van huisartsen in de gezondheidszorg. Bij SCAL waarderen we de toewijding en het harde werk van huisartsen, die dagelijks zorgen voor het welzijn van hun patiënten. 

Ter gelegenheid van deze speciale dag hebben we een interview gehouden met Ferry van Harn, huisarts en praktijkhouder van huisartsenpraktijk Vinkeveld. In dit interview deelt hij zijn inspirerende ervaringen en inzichten over het vak. 

Lees verder om meer te weten te komen over de bijzondere momenten uit zijn carrière, de uitdagingen die hij tegenkomt, en hoe laboratoriumdiagnostiek en technologie een steeds belangrijkere rol spelen in zijn dagelijkse praktijk.

Huisarts aan het woord: Ferry van Harn, huisarts en praktijkhouder van huisartsenpraktijk Vinkeveld

Wat inspireerde je om huisarts te worden en wat vind je het leukst aan het vak? 

Wat mij vooral inspireerde om huisarts te worden is het goed kunnen vervolgen van de patiënt. Dat miste ik toen ik op de spoedeisende hulp werkte en eigenlijk een kortdurend arts-patiënt relatie had. Het persoonlijke contact met de mensen en het begeleiden in elke levensfase en of ziekte. Dit doe ik graag met veel humor. Bij mij is het geen echt consult als ik de patiënt niet minimaal één keer heb laten lachen. Lachen is gezond, in goede en slechte tijden. 

Kun je een interessante casus delen waarbij een onverwachte diagnose cruciaal was voor het welzijn van de patiënt? 

Ik had op het spreekuur een patiënte die op vakantie was geweest naar Gambia. Ze zei dat ze een ontstoken plek op de arm had gekregen aan het einde van de vakantie. Het jeukte een beetje en was wat open. Bij het lichamelijk onderzoek wilde ik het wondje goed bekijken en desinfecteren. Toen zag ik dat er een soort wit vliesje aanwezig was. Ik pakte een splinterpincet en trok er ineens een levende larve uit de arm. Blijkbaar op gelopen van een zandvlieg. We hebben hem Harry genoemd en ze heeft hem in een potje mee naar huis genomen. 

Hoe zie je de rol van laboratoriumdiagnostiek veranderen in de huisartspraktijk van vandaag, en welke rol speelt technologie hierin? 

Het geeft onderbouwing voor diagnoses, of vermoedelijke diagnoses. Wat ik erg prettig vind, zijn de snelle testen op de praktijk. Zoals CRP een eiwit wat bij bacteriële infecties verhoogd kan zijn. Je kan meten of wat je hoort over longen een bacteriële oorzaak heeft of toch viraal. En dit is weer bepalend voor wel of geen antibiotica, zodat er niet onnodig antibiotica wordt voorgeschreven. 

Wat zijn volgens jou de belangrijkste uitdagingen waarmee huisartsen worden geconfronteerd bij het stellen van een diagnose, en hoe overwin je deze?

 In vergelijking met het ziekenhuis moeten we het vooral hebben van een goede anamnese, lichamelijk onderzoek en soms aanvullend onderzoek. En daarbij beslissingen durven nemen volgens onze richtlijnen, dat we niet altijd aanvullend onderzoek nodig is. Maar het is ook zaak om dit duidelijk over te brengen naar de patiënt waarom verder onderzoek niet altijd nodig is. Communicatie en arts-patiënt relatie staan hierin centraal. 

Welke rol spelen preventieve screenings volgens jou in het bevorderen van de volksgezondheid, en hoe motiveer je patiënten om deel te nemen? 

Een grote rol spelen de preventieve screenings. Dit heeft te maken dat je eigenlijk hoopt iets op te sporen in een vroeg stadium. Waarbij de aandoening nog te behandelen is. In de praktijk doen we veel met CVRM, bloeddruk, cholesterol en gewicht goed monitoren om blijvende schade te voorkomen. Zelf vraag ik bij patiënten boven een bepaalde leeftijd of ze wel eens een check-up gedaan hebben en of ze dit willen doen. Bijna alle patiënten in mijn praktijk maken hier gebruik van. 

Wat is het belangrijkste advies dat je zou geven aan mensen die hun gezondheid willen verbeteren en ziektes willen voorkomen? 

Ga in gesprek met je huisarts of de POH op de praktijk. Zij kunnen goed bekijken welke leefstijl veranderingen je kunnen helpen. En blijf vooral gemotiveerd.