ECG holter

Een ECG holter wordt gebruikt om hartritmestoornissen op te sporen, bijvoorbeeld bij patiënten die af en toe last hebben van hartkloppingen. Om een goed beeld te krijgen van de stoornis, wordt de hartactiviteit gedurende langere tijd gemeten. Vaak is dit een periode van één dag, maar het kan ook een periode van twee dagen zijn. U krijgt hiervoor een holterapparaat (klein in omvang) in bruikleen dat continu volautomatisch de elektrische activiteit meet van uw hart.
vrouw-wachtkamer

Maak een afspraak bij een SCAL locatie bij u in de buurt.

Op deze pagina

    Afspraak maken

    Indien uw zorgverlener een ECG holter voor u heeft aangevraagd via ZorgDomein of u een papieren aanvraagformulier heeft meegegeven, kunt u een afspraak plannen via ons algemene telefoonnummer.

    Wanneer u niet in staat bent om naar één van onze vestigingen te komen, kan uw zorgverlener een huisbezoek voor u aanvragen. We komen dan bij u thuis het holterapparaat aansluiten.

    Meenemen naar uw afspraak

    Legitimatiebewijs
    Neem een paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan.
    Lees meer over deze verplichting

    Patiëntbericht of aanvraagformulier
    Indien u een aanvraagformulier van uw huisarts heeft meegekregen bent u verplicht deze mee te nemen. 

    Zorgverzekeringspas

    Overzicht medicijnen
    Medicatieoverzicht (een overzicht van alle medicijnen die u gebruikt, u kunt dit zelf maken of opvragen bij uw apotheek)

    Voorbereiding

    Smeer uw huid niet in met bodylotion, zalf of crème op de dag dat u gaat starten met de ECG Holter. De elektroden blijven anders niet goed zitten. Houdt u er rekening mee dat de recorder niet nat mag worden. U kunt dus niet douchen, baden of zwemmen.

    Het onderzoek

    Bij een holteronderzoek krijgt u elektroden op de borst geplakt. Deze zijn met draden verbonden aan een apparaatje (de recorder). Dit apparaat kunt u om uw hals hangen of onder het rechtersleutelbeen. Het apparaat meet continu uw hartactiviteit gedurende één of twee dagen. Onze medewerker legt u verder uit hoe het werkt en geeft u ook een dagboek mee. Hierin kunt u uw klachten gedurende deze periode noteren. Dit duurt alles bij elkaar ongeveer 15 minuten. Na afloop kunt u gewoon uw normale bezigheden hervatten. Zolang u de recorder draagt, kunt u niet douchen, baden of zwemmen. Wassen met een washandje is wel toegestaan. Als er klachten optreden is het belangrijk dat u dit noteert in het dagboek. Hier noteert u steeds de datum, het tijdstip en de aard van uw klachten. Na afloop van de meetperiode levert u het holterapparaat weer in bij de SCAL-vestiging.

    Uitslag

    De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze cardioloog en binnen 7 werkdagen naar uw zorgverlener verstuurd. Uw zorgverlener zal de uitslag daarna met u bespreken.

     

    Meer informatie

    Wilt u meer informatie over hartafwijkingen? Kijk dan op de website van de Hartstichting.

     

    Bent u verhinderd

    Als u bent verhinderd, verzoeken wij u om dat uiterlijk 24 uur van tevoren aan ons door te geven. Als u te laat afzegt of niet komt opdagen voor een afspraak, zijn wij genoodzaakt de kosten aan u door te berekenen.

    Kosten

    Dit onderzoek valt binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico. Meer informatie over de kosten kunt u vinden in ons tarievenoverzicht.

    Voor de zorgverlener

    48 uur holter

    Wij bieden een 24- en een 48-uurs holter onderzoek aan. De langdurigere holters zijn komen te vervallen. Wij hebben voor deze wijziging gekozen omdat dit patiëntvriendelijker is en de kans op het vinden van afwijkingen bij langdurigere registratie steeds verder afneemt. Als een onderzoek voor een langere periode noodzakelijk is, dan is een onderzoek met een eventrecorder of een implanteerbare hartritmemonitor geschikt. Dit onderzoek nemen wij niet bij SCAL af. Voor meer informatie over alternatieven voor een holteronderzoek verwijzen wij u door naar de website van de Hartstichting

    Binnen Zorgdomein staat de 24-uurs holter omschreven als een dag-holter. Dit is hetzelfde onderzoek, alleen een andere benaming. 

    U kunt een ECG holter aanvragen via ZorgDomein of met behulp van een aanvraagformulier biometrie. Het is belangrijk dat u de aanvraag nauwkeurig invult, met een overzicht van de medicatie die wordt gebruikt, de cardiale voorgeschiedenis en de huidige klachten en reden voor de aanvraag.

    U ontvangt de uitslag van de ECG holter via Sleutelnet. Mocht u geen lifeline adres hebben, dan verzenden we de uitslag per post of fax. In geval van ernstige afwijkingen wordt u door ons gebeld zodra de uitslag binnen is, zodat u direct actie kunt ondernemen voor een vervolgonderzoek.

    Contact zorgverlener

    Neem contact op met onze cardioloog als u:

    • een vraag heeft over de uitslag;
    • wilt overleggen met een specialist over de mogelijke vervolgstappen.

    U kunt onze cardioloog bereiken via het volgende mailadres: cardio@scal.nl