ECG holter

Een Holter-ECG wordt gebruikt om hartritmestoornissen op te sporen en vernauwingen in de kransslagaders, bijvoorbeeld bij patiënten die af en toe last hebben van hartkloppingen. Om een goed beeld te krijgen van de stoornis, wordt de hartactiviteit gedurende langere tijd gemeten. Vaak is dit een periode van één dag, maar het kan ook een periode van twee dagen zijn. U krijgt hiervoor een holterapparaat (klein in omvang) in bruikleen dat continue volautomatisch de elektrische activiteit meet van uw hart.
Holter ECG

Maak een afspraak bij een SCAL-locatie bij u in de buurt

Enter an address to filter results.
Op deze pagina

   

  Wanneer u het lastig vindt om zelf een afspraak te plannen, kunt u dit ook vragen aan de doktersassistent(e) van uw huisartsenpraktijk. Zij/hij kan dan samen met u een afspraak inplannen.

  Afspraak maken

  Indien uw zorgverlener een Holter-ECG voor u heeft aangevraagd via ZorgDomein of u een papieren aanvraagformulier heeft meegegeven, kunt u een afspraak plannen via ons algemene telefoonnummer.

  Wanneer u niet in staat bent om naar één van onze vestigingen te komen, kan uw zorgverlener een huisbezoek voor u aanvragen. We komen dan bij u thuis het holterapparaat aansluiten.

  Meenemen
  Legitimatiebewijs
  Legitimatiebewijs
  Verplicht

  Neem een paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de verzekerde bent.
  Lees meer over deze verplichting

  Formulier
  Patiëntbericht of aanvraagformulier
  Niet verplicht

  Neem deze mee indien u deze heeft gekregen van uw arts.

  Verzekeringsbewijs
  Zorgverzekeringspas
  Niet verplicht

  Als u uw zorgverzekeringspas meeneemt, kunnen wij rechtstreeks de kosten declareren bij uw zorgverzekeraar.

  Overzicht medicijnen

  Medicatieoverzicht (een overzicht van alle medicijnen die u gebruikt, u kunt dit zelf maken of opvragen bij uw apotheek)

  Voorbereiding

  Smeer uw huid niet in met bodylotion, zalf of crème op de dag dat u gaat starten met de Holter-ECG. De elektroden blijven anders niet goed zitten. Houdt u er rekening mee dat de recorder niet nat mag worden. U kan dus niet douchen, baden of zwemmen.

   

  Wanneer u niet in staat bent om naar één van onze vestigingen te komen, kan uw zorgverlener een huisbezoek voor u aanvragen. We komen dan bij u thuis het holterapparaat aansluiten.

  Het onderzoek

  Bij een holteronderzoek krijgt u elektroden op de borst geplakt, die met draden verbonden zijn met een apparaatje (de recorder) dat u om uw hals kunt hangen of kunt bevestigen aan uw broekriem. Het apparaat wordt zo ingesteld dat het continue een hartfilmpje meet gedurende één dag of twee dagen. Onze medewerker legt u verder uit hoe het werkt en geeft u ook een dagboek mee waarin u uw klachten gedurende deze periode kan noteren. Dit duurt alles bij elkaar ongeveer 20 minuten. Na afloop kunt u gewoon naar huis of naar uw werk en uw normale bezigheden hervatten. Zolang u de recorder draagt, kunt u niet douchen, baden of zwemmen. Wassen met een washandje is wel toegestaan. Als er klachten optreden, drukt u op de knop van de recorder om dit aan te geven. Het is belangrijk dat u ondertussen steeds de datum, het tijdstip en de aard van uw klachten noteert in het dagboek. Na afloop van de meetperiode levert u het holterapparaat weer in bij de SCAL-vestiging.

  Uitslag

  De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze cardioloog en binnen 10 werkdagen naar uw zorgverlener verstuurd. Uw zorgverlener zal de uitslag daarna met u bespreken.

   

  Meer informatie

  Wilt u meer informatie over hartafwijkingen? Kijk dan op de website van de Hartstichting.

   

  Bent u verhinderd

  Als u bent verhinderd, verzoeken wij u om dat uiterlijk 24 uur van tevoren aan ons door te geven. Als u te laat afzegt of niet komt opdagen voor een afspraak, zijn wij genoodzaakt de kosten aan u door te berekenen.

  Kosten

  Dit onderzoek valt binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico. Meer informatie over de kosten kunt u vinden in ons tarievenoverzicht.

  Voor de zorgverlener

  48 uur holter

  Vanaf 1 augustus bieden wij een 24- of een 48-uurs holter onderzoek aan. Hierbij komen de langdurigere holters te vervallen. Wij hebben voor deze wijziging gekozen omdat dit patiëntvriendelijker is en de kans op het vinden van afwijkingen bij langdurigere registratie steeds verder afneemt. Als een onderzoek voor een langere periode noodzakelijk is, dan is een onderzoek met een eventrecorder of een implanteerbare hartritmemonitor geschikt. Dit onderzoek nemen wij niet bij SCAL af. Voor meer informatie over alternatieven voor een holteronderzoek verwijzen wij u door naar de website van de Hartstichting

  Binnen Zorgdomein staat de 24-uurs holter omschreven als een dag-holter. Dit is hetzelfde onderzoek, alleen een andere benaming. Een dag-holter is dan ook een ECG-opname van 24 uur.

  U kunt een Holter-ECG aanvragen via ZorgDomein of met behulp van een aanvraagformulier biometrie. Het is belangrijk dat u de aanvraag nauwkeurig invult, met een overzicht van de medicatie die wordt gebruikt, de cardiale voorgeschiedenis en de huidige klachten en reden voor de aanvraag.

  U ontvangt de uitslag van de Holter-ECG via Sleutelnet. Mocht u geen lifeline adres hebben, dan verzenden we de uitslag per post of fax. In geval van ernstige afwijkingen wordt u door ons gebeld zodra de uitslag binnen is, zodat u direct actie kunt ondernemen voor een vervolgonderzoek.

  Contact

  Neem contact op met onze cardioloog als u:

  • een vraag heeft over de uitslag;
  • wilt overleggen met een specialist over de mogelijke vervolgstappen.