Bloedafname op afspraak

Heeft u behoefte aan extra begeleiding tijdens het prikken? Speciaal voor patiënten met prikangst, een beperking of jonge kinderen waar bloed bij afgenomen moet worden, bieden wij de mogelijkheid aan om een afspraak te maken.

Door een afspraak te maken zal de wachttijd beperkt zijn en kunnen wij alle tijd nemen voor de bloedafname.
Bloedafname kind

Maak een afspraak bij een SCAL-locatie bij u in de buurt

Enter an address to filter results.
Op deze pagina

  Afspraak maken

  Indien uw zorgverlener digitaal of op papier een bloedonderzoek voor u heeft aangevraagd, kunt u een afspraak plannen via ons algemene telefoonnummer.

  Voor het prikken op afspraak kunt u op onze hoofdlocatie terecht op woensdag- en vrijdagmiddag van 13.30u tot 15.45u. 

  Vanaf 6 januari is het ook mogelijk om een 'bloedafname op afspraak' in te plannen op locatie 'Gezondheidscentrum Leidse Hout' in Leiden. Het plannen van een afspraak kan via ons algemene telefoonnummer.

  Meenemen
  Legitimatiebewijs
  Legitimatiebewijs
  Verplicht

  Neem een paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de verzekerde bent.
  Lees meer over deze verplichting

  Formulier
  Patiëntbericht of aanvraagformulier
  Niet verplicht

  Neem deze mee indien u deze heeft gekregen van uw arts.

  Verzekeringsbewijs
  Zorgverzekeringspas
  Niet verplicht

  Als u uw zorgverzekeringspas meeneemt, kunnen wij rechtstreeks de kosten declareren bij uw zorgverzekeraar.

  Emla zalf (eventueel)

  Deze verdovende zalf is alleen verkrijgbaar op doktersvoorschrift. De zalf dient een uur voor de afspraak opgedaan te worden. Afhankelijk van wat de meest geschikte arm blijkt, zal er links of rechts bloed worden afgenomen. Zorg er daarom ook voor dat de zalf in beide elleboogholtes is aangebracht.

  Voorbereiding

  Hoe u zich voorbereid op een bloedafname is afhankelijk van welk onderzoek precies door uw zorgverlener wordt aangevraagd. Voor meer algemene informatie over de bloedafname kunt u op deze pagina terecht.

  Bloedafname bij kinderen

  Informatie voor de ouder

  Bloedafname bij (jonge) kinderen is vaak gecompliceerder dan bij een volwassen. Kinderen hebben smallere bloedvaten, waardoor de bloedafname lastiger kan zijn. Ook zijn zij vaak gespannen, waardoor de vaten zich extra kunnen vernauwen.  Leg uw kind onderstaande stappen rustig uit. Hieronder vindt u enkele tips om de bloedafname zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  • Neem afleiding mee voor tijdens de afname. Veel kinderen vinden het fijn om naar muziek te luisteren of een filmpje te kijken tijdens de afname. Ook kan het troost bieden een knuffel mee te nemen die het kind kan vast houden;
  • Tijdens de afname is het mogelijk om uw kind op schoot te nemen. Dit kan ze helpen om te ontspannen;
  • Kinderen nemen vaak de spanning van hun ouder over. Als u denkt gespannen te zijn tijdens de bloedafname, zorg er dan voor dat er iemand mee is die ontspannen is;
  • Ook voor kinderen geldt er een identificatie plicht, neem daarom een geldig legitimatiebewijs mee van uw kind;
  • Neem uw kind een keer mee als u zelf geprikt moet worden. Hierdoor weten zij beter wat een bloedafname inhoudt;
  • Voor angstige kinderen is het vaak een oplossing om een zalf te gebruiken die de huid iets verdoofd. Verdovende zalf (Emla) kunt u bij uw huisarts aanvragen, deze hebben wij zelf niet op voorraad. De Emla zalf dient u een uur voor de afname aan te brengen. Doe dit in beide elleboogplooien. Volg hierbij de instructies op die in de bijsluiter vermeld staan.

  Informatie voor het kind

  Als je ziek bent en de arts weet niet goed wat er aan de hand is, dan is het soms nodig om wat onderzoek uit te voeren. In jouw bloed kunnen we zien waarom je ziek bent en of er medicijnen zijn die jou beter kunnen maken. Het afnemen van jouw bloed zal er als volgt uit zien:

  1. Je komt binnen in de wachtkamer. Daar ga je met mama of papa langs de balie om door te geven waarvoor jullie zijn gekomen. In de wachtkamer zijn ook andere mensen;
  2. Na het wachten wordt jouw naam opgeroepen en gaan jullie naar een apart kamertje toe;
  3. In deze kamer staat een grote stoel waar je dan in mag gaan zitten. Als je wilt mag je bij mama of papa op schoot;
  4. De meneer of mevrouw gaat eerst kijken welke buisjes zij bij jou af moet nemen. Deze legt hij of zij apart. Soms is één buisje al genoeg, maar het kunnen er ook twee of drie zijn;
  5. Eerst wordt er gekeken naar waar bij jou de mooiste bloedvaten liggen. Daarvoor wordt er een band strak om je arm heen gedaan. Dan wordt er goed gekeken en gevoeld aan de binnenkant van je elleboog. Dit gebeurt bij jouw linker- en rechterarm;
  6. Als er een goede plek is gevonden krijg je een prik. De buisjes worden gevuld met jouw bloed en zodra deze allemaal gevuld zijn is de prik voorbij. Je zal deze prik even voelen, maar dit is maar kort;
  7. Soms is het lastig om alle buisjes goed te vullen en zal er nog een tweede keer geprikt moeten worden;
  8. Er wordt een watje op je arm gedrukt, zodat het wondje goed dicht gaat en niet meer zal bloeden;
  9. Zodra het wondje dicht is mag je een mooie pleister uitkiezen;
  10. Omdat je zo dapper bent geweest mag je een cadeautje uitkiezen en krijg je een dapperheidsoorkonde mee met jouw naam erop;
  11. De bloedafname is voorbij en je mag weer naar huis.

   

  Andere locaties

  Bloedafname op afspraak is alleen mogelijk op onze hoofdvestiging. U kunt echter ook altijd terecht op één van onze andere locaties. Over het algemeen zijn de wachttijden daar langer en er is vaak geen extra assistentie aanwezig om te helpen bij een gecompliceerde bloedafname. 

  Wij raden u aan om voor jonge kinderen een afspraak te maken.

   

   

   

  Allergische reactie

  Sommige kinderen kunnen gevoelig reageren op de lidocaïne die in veel oppervlakkig verdovende middelen zit. Als uw kind bekend is met allergiën of in het verleden weleens gevoelig heeft gereageerd op medicatie, dan raden wij het u af om deze verdovende middelen te gebruiken.

   

  Kosten

  Als dit onderzoek door uw zorgverlener is aangevraagd, valt het binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico. Meer informatie over de kosten kunt u vinden in ons tarievenoverzicht.

  Wij rekenen (naast de standaard afnamekosten) geen extra kosten voor de bloedafname op afspraak. Wij bieden deze dienst omdat wij het belangrijk vinden dat de bloedafname voor iedereen zo aangenaam mogelijk verloopt.

  Voor de zorgverlener

  Als u vermoedt dat een patiënt baat heeft bij een bloedafname op afspraak dan kunt u hem of haar doorverwijzen naar onze website. Hier kunnen zij terecht voor meer informatie en zelf contact opnemen met onze receptie om een afspraak te maken.

  Bij angstige kinderen raden wij aan om Emla zalf voor te schrijven. Deze zalf maakt dat kinderen vaak meer ontspannen zijn tijdens de bloedafname. 

  Voor meer algemene informatie over de bloedafname kunt u op deze pagina terecht.