Glucose tolerantie test (GTT)

Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat de hoeveelheid glucose in het bloed, oftewel het bloedsuikergehalte, niet te veel varieert. Bij sterke schommelingen in het bloedsuikergehalte kan er sprake zijn van diabetes, òf, in geval van een zwangerschap, van zwangerschapsdiabetes. Als het bloedsuikergehalte juist te veel daalt, kan er sprake zijn van hypoglykemie.
Met een glucose tolerantietest wordt onderzocht wat er met uw bloedsuikergehalte gebeurt na inname van een suikerhoudend drankje. Met een glucosetolerantietest wordt gekeken of uw bloedsuikergehalte twee uur na het drinken van dit drankje weer terug is op het oude niveau.
GTT

Maak een afspraak bij een SCAL locatie bij u in de buurt.

Op deze pagina

  Afspraak maken

  U kunt online een afspraak inplannen of bellen naar ons algemene telefoonnummer.

  Meenemen naar uw afspraak

  Legitimatiebewijs
  Neem een paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan.
  Lees meer over deze verplichting

  Patiëntbericht of aanvraagformulier
  Indien u een aanvraagformulier van uw huisarts heeft meegekregen bent u verplicht deze mee te nemen. 

  Zorgverzekeringspas

  Eten en drinken
  Iets te eten of te drinken voor als het onderzoek is afgelopen

  Leesmateriaal
  Leesmateriaal of iets anders om u (rustig) mee bezig te houden tijdens de wachttijd van het onderzoek (2 uur in geval van een normale glucose tolerantietest, 5 uur in geval van een verlengde glucose tolerantietest)

  Voorbereiding

  Voor dit onderzoek dient u nuchter te zijn. Dat betekent dat u op de avond voor het onderzoek vanaf 12 uur ’s avonds tot het moment van de eerste bloedafname de volgende ochtend niet mag eten. Wel mag u water, thee of koffie drinken, mits dit zonder suiker, zoetje of melk is. Ook mag u niet roken of kauwgom gebruiken. U kunt uw medicijnen gewoon blijven gebruiken. Indien u ziek of zwaar verkouden bent kan het onderzoek helaas niet doorgaan. Belt u dan zo snel mogelijk voor een nieuwe afspraak.

  Het onderzoek

  Op de afgesproken tijd en locatie neemt onze medewerker bloed van u af. Na deze eerste prik krijgt u een glucosehoudend drankje dat u helemaal opdrinkt binnen ongeveer vijf minuten. Deze drank smaakt erg zoet, omdat het vrij veel glucose bevat (75 gram). Na het opdrinken mag u plaatsnemen in de wachtkamer om te wachten tot de volgende bloedafname. Tijdens de test mag u niet eten, drinken of roken. Het is bovendien belangrijk dat u zo rustig mogelijk blijft zitten. Na twee uur wordt opnieuw bloed afgenomen. Wilt u het aan onze medewerker doorgeven als u tijdens de test moet overgeven of last heeft van buikkramp of diarree? De uitslag kan hierdoor minder betrouwbaar zijn.

  Uitslag

  De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze klinisch chemicus en nog dezelfde dag naar uw zorgverlener gestuurd. Uw zorgverlener zal de uitslag daarna met u bespreken.

  Meer informatie

  Wilt u meer informatie over diabetes en zwangerschapsdiabetes? Kijk dan op de website van het Diabetes Fonds.

  Kosten

  Als dit onderzoek door uw zorgverlener is aangevraagd, valt het binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico. Meer informatie over de kosten kunt u vinden in ons tarievenoverzicht.

  Voor de zorgverlener

  U kunt een glucose tolerantietest aanvragen via ZorgDomein of met behulp van een aanvraagformulier klinische chemie of het aanvraagformulier zwangerschapspakket.

  U ontvangt de uitslag van de glucose tolerantietest zo mogelijk via Sleutelnet. Verzenden via post of fax kan eventueel ook. Voor de doorlooptijd en referentiewaarden van dit onderzoek kunt u onze ABC lijst raadplegen.

  Contact

  Neem contact op met onze klinisch chemicus, arts-microbioloog of apotheker als u:

  • een vraag heeft over de uitslag;
  • wilt overleggen met een specialist over de vervolgstappen.